Екскурзии в Мексико

8 дни / 7 нощувки, дата: 07.09.2019 г.
от: 995 €
15 дни / 13 нощувки
от: 3528 €
Мексико

Страната на изпреварили времето си цивилизации: на олмеки, толтеки, теотиуаканци, запотеки, маи и ацтеки; на прецизни архитектурни монументи и завидни свидетелства за математически и астрономически познания; но и страната на неподправена красота, искрящи плажове, разточителни курорти, цветна атмосфера, приветливи хора и фиеста – това е Мексико. Завладяна от Испания през 16 в. и освободена през 19 в., днес нейните високи, скалисти планини, равнинни и пясъчни брегове, кактусови пустини, заснежени вулкани и влажни джунгли са обградени от Белиз, Гватемала и САЩ, Карибско море, Мексиканския залив и Северния Тих океан.

Цели 33 са световно неповторимите ЮНЕСКО богатства на Мексико – древни селища, старинни дворци, национални паркове и резервати. Столицата Мексико сити е едновременно космополитна, древна и артистична – с катедралата „Възнесение на Дева Мария”, Националния музей по антропология, Музея на шоколада или с Каза Азул – дома на Фрида Кало, а вторият мегаполис Гуадалахара е утвърдил ритуали като носенето на „сомбреро”, свиренето на „мариачи” и пиенето на „текила”. Храмът Чакчопен, археологическият обект Теотихуакан със стълбовидните пирамиди, руините на Ушмал, религиозният център Паленке или крепостните стени на Тулум, в които се разбиват вълните – многобройни и будещи възхищение са свидетелствата от незапомнени времена в страната. Мексико е и рай за любителите на водни ски, сърф и гмуркане. Най-дългият кей е в щата Юкатан, заедно с красотата на подводните кладенци и тъмнотюркоазените пещери. Златистите брегове на Коста Мая и Пуерто Валярта са пясъчни оазиси за развлечение и релакс. Един от най-популярните курорти Канкун предлага и специален комплекс за нудисти, а Потайният плаж, скрит зад 50 м пещерен тунел, е на островите Мариета.

На 16 септември мексиканците честват националния си празник – Денят на независимостта. През февруари преди Великите пости в Масатлан се провежда пищният карнавал, на който храната, музиката и веселото настроение нямат равни. Посрещането на лятното или зимното равноденствие на Чичен Ица е най-голямата среща на миналото и бъдещето, когато може да се наблюдава змийската сянка на бога на маите Кукулкан да се спуска по северната страна на стъпаловидната пирамида Ел Кастило. През август в Хуамантла не трябва да се пропуска парадът Успение Богородично – спектакъл на вярата с много изкуство, но едновременно с това и панаир с родео, боеве с петли, състезания с магарета и много други атракции. В началото на ноември е Денят на мъртвите и сълзите преминават в радост, а тъгуването в пищни маскарадни шествия, като се сместват християнски с древни местни обичаи и традиции.

Цветна, шарена и пъстра по форма, вкус и аромат е мексиканската кухня, от най-изисканите ресторанти до домашно приготвена и продавана на улицата. Родината на царевицата, шоколада и чилито е популярна с ястията си с много месо, боб, домати, чушки, с лютивата си салца и разяждащото гуакамоле, с огнената текила от едноименния град, ликьора от агаве, салатата от кактуси, чипса „начос”. „Кесадия”, „енчиладас”, „бурито”, „такос” – питките с вкусна плънка са колкото разнообразни, толкова и покоряващи.

Съединените мексикански щати са федерална република с 31 щата и 1 окръг. Местният език е съчетание на от този на маите, нахуатл и други, но се използва едва от по-малко от 1%, докато най-употребян е испанският (92,7%), а смесица от испански и местен ползват 5,7%. Населението се дели на метиси – 62%, индианци – 7%, нечистокръвни индианци – 21% и други – 10%. Католиците са най-много – 82,7%, под 2% са петдесятниците и свидетелите на Йехова, 5% са други евангелисти, атеисти и неопределени са около 7%, а други – около 2% от общо 121 736 809 души (почти 21 млн. в столицата Мексико сити). Националният символ скалният орел, изобразен в герба, кацнал върху кактус и ядящ змия, напомня за мита на ацтеките за основаването на столицата, а цветовете и тяхното значение: зелено (надежда, радост и любов), бяло (мир и честност) и червено (устойчивост, смелост, сила) са на знамето. Валутата е мексиканско песо. Климатът варира между тропичен и пустинен. Часовата зона е UTC-6, а телефонният код - +52.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!