Екскурзии в Белгия

4 дни / 3 нощувки, дата: 18.10.2019 г.
от: 490 лв.

Белгия *

Макар и малка на територия, Белгия е свидетел на много стълкновения през вековете заради ключовото си местоположение. От Северно море през Фламанските низини до Арденските хълмове, страната сякаш е раздвоена между историите на приказните градчета на севера и хармонията на пасторалните пейзажи на юга.

Една от най-урбанизираните и гъстонаселени държави в света, Белгия е пъстра мозайка от националности, предопределящи културното й разнообразие. На север се усеща силното влияние на Холандия, в областта Валония на юг – на Франция, а на североизток – на Германия. Тук, в столицата Брюксел, са седалищата на ЕС и НАТО. Вторият по големина град в страна – Антверпен – е определян като световен център на диамантите, в който „диамантеният квартал“ изобилства от магазини, предлагащи скъпоценните камъни. Най-известните белгийци са художниците Рубенс, Брьогел, Ян ван Ейк. В Белгия са родени и изобретателят на саксофона Адолф Сакс , актрисата Одри Хепбърн, колоездачът Еди Меркс, бащата на идеята за Големия взрив Жорж Льометр.

Фламански, френски и немски са официалните езици и общности в Белгия, като най-голямо е разнообразието от фламандските диалекти, а най-слабо е застъпен немският – едва 1 %.

С утвърдени традиции в кулинарията Белгия е прочута с шоколадовите си шедьоври и култово разнообразие от бира. Описвана като съчетание от френско качество с немско количество, белгийска кухня претендира да е родното място на пържените картофки. Значението на храната за белгийците личи и в наименуването на улиците – в Брюксел има над 120 улици с кулинарни названия.

Интересни събития изпъстрят целогодишно календара в Белгия. Фестивалът на снежните и ледени скулптури в Брюж е от края на ноември до началото на януари. Тридневният карнавал в Бенш през февруари е само едно от 35-те ЮНЕСКО забележителности на Белгия, а за почитателите на цирковото изкуство през март се провежда Фестивалът на начинаещите циркови артисти. Всяка пролет световният колоездачески елит се събира на състезанието Флеш Валон, за да затвърди този спорт като национален за страната. През лятото на Главния площад в Брюксел дефилират игрите Омеганг, които пресъздават атмосферата на средновековни битки и пищни церемониали. Песенният фестивал в Антверпен се провежда ежегодно, а три дни от средата на август рок фестът Пукелпоп зарежда допълнително с още музикално настроение. Националният празник е 21 юли – влизането на крал Леополд I в Брюксел.

Населението е 10 449 361 души, от които 1,949 милиона са в столицата Брюксел. Основната религия е католицизма – 75 %, останалите 25 % обединяват протестантите и другите религии. Страната е федерална конституционна монархия. Климатът е умерен и влажен, с мека зима и хладно лято. Часовата зона е UTC+1. През 2002 г. еврото заменя белгийския франк. Телефонният код е + 32.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!