Екскурзии в Куба

10 дни / 7 нощувки, дата: 13.03.2020 г.
от: 2177 €
12 дни / 9 нощувки
от: 4669 лв.
13 дни / 11 нощувки, дата: 14.01.2020 г.
от: 5150 лв.
Куба

„О, огън, огън, огън, аз горя…” пеят Буена Виста Соушъл Клъб и описват Куба с една дума – страст. Безкрайно лято с ретро привкус от автомобили, колоритни фасади и улични танци, в протяжната разтегливост на времето, напук на бедността и ограниченията тук царуват усмивката и желанието за живот. Наричана често „Ел Крокодило” заради формата си, Куба всъщност означава „прекрасно място” на древен индиански език и се утвърждава с тази представа и днес. Като остров между Карибско море и Северния Атлантически океан тя е предимно равнинна, с хълмове и планини на югоизток.

Колониални сгради, чаровни улички и кафенета, автентичност и туристическа примамливост показва столицата на Куба – Хавана. Тук са най-старата фабрика за пури – Партагас, Музеят на революцията с восъчните фигури на Че Гевара и Фидел Кастро, любимите места на Хемингуей и къщата му музей – Финка Вихия, недалеч от града. Крайбрежният булевард Малекон разкрива красотата и романтиката на столицата и събира за срещи, диспути, представления или просто за наслада.
ЮНЕСКО си е запазила като неповторими редица градски ансамбли и природни забележителности на Куба: първите кафени плантации; историческото сърце на третия по големина град в страна – Камагуей – градът на глинените съдове и бастион на католицизма; заинтригуващият лабиринт от улички и на най-елегантния с най-красивата архитектура Сиенфуегос; старата част на Хавана; националните паркове Алехандро де Хумболд и Десембарко дел Гранма с невероятно разнообразие от неповторима флора и фауна; замъкът Сан Педро де ла Рока в Сантяго де Куба; изцяло съхранената автентичност на колониален Тринидат или Долината Винялес с причудливо облечените в зеленина скали.
Плажовете на Куба са друга гледна точка към местните възможности за пълноценна почивка и наслада на всички сетива – върховните пясъци на Варадеро, Плая Пилар, Плая Мегано, Плая Анкон, Кайос Коко и много други.

Държавата, в която празничното настроение е всекидневно, специалните събития са много и най-разнообразни. Международният фестивал на латиноамериканския филм е през декември в Хавана. В края на февруари, отново в столицата, се провежда Фестивалът на кубинските пури, омайващ гостите с демонстрации на живо как се създава и усъвършенства висококачественият продукт. Изключителният карнавал в Сантяго де Куба е през юли и зашеметява с музика, танци и костюми, а Фиеста дел фуего е само няколко дни преди него и събира артисти от целия регион. Собствена красота носят парадите на Фестивала в столицата в началото на август и показват шоуто на най-добрите танцьори и музиканти. Пътят на кръста в Тринидат е част от Великденските тържества и изпълва улиците на града с преклонение и святост. Денят на Революцията на 26 юли припомня бунта на Фидел Кастро срещу диктаторския режим на Батиста, а националният празник е Денят на свободата на 1 януари.

Освен на пурата и рома, както и на черното и ароматно кафе, кубинците са отявлени почитатели на захарните и тестените изделия и залагат на тях в местната си кухня. В родината на тютюна, коктейлите „Мохито”, „Дайкири” и „Куба либре” плодовете се консумират много повече от зеленчуците – тук има над сто вида манго и голямо разнообразие от банани. Едно от най-популярните и често присъстващо на местната трапеза ястия е „конгри” – от боб и ориз, наред с варена или пържена юка, морски специалитети. „Чичаронес” са вкусните свински пръжки, „пикадийо” – кайма с доматен сос и зеленчуци, а „тостонес” – пържени зелени банани. Сладоледът има местен ореол и е най-търсеното сладко изкушение, като се консумира често и в големи количества.

Република Куба е комунистическа държава. Официален и основен език е испанският. Жителите се делят на светлокожи (64,1%), метиси (26,6%) и чернокожи (9,3%). Католиците са най-много – 85%, но има още протестанти, свидетели на Йехова, евреи сред население, наброяващо 11 031 433 (с 2,137 млн. в столицата Хавана). Трите сини ивици на флага напомнят за трите стари части на острова – централна, западна и ориенталска, двете бели линии – чистия идеал за независимост, червеният триъгълник символизира свободата, равенството и братството, докато бялата петолъчка върху него огрява пътя към свободата. Основен символ е кралската палма. Валутата е кубинско песо. Тропически, променлив от пасати климат, с дъждовен сезон от май до октомври. Часовата зона е UTC-5, а телефонният код - +53.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!