Екскурзии в Аржентина

14 дни / 12 нощувки
от: 2561 лв.
13 дни / 10 нощувки, дата: 18.11.2020 г.
от: 7063 лв.
Аржентина

„Тиерра Архентина” или „Земята до сребърната река” – магията на Аржентина започва още с първия досег, завладява с емоцията на тангото, със страстта към футбола, с омаята на виното и апетитността на стека, за да не завърши никога и да остане задълго, ако не и за цял живот. Заобиколена от Южния Атлантически океан, Боливия, Бразилия, Парагвай, Чили и Уругвай, страната разкрива природното си многообразие в обширните низини на Пампа на север, възвишенията на Патагония на юг и скалистите Анди на запад.

Родината на папа Франциск, на Че Гевара и Ева Перон, на Диего Марадона и Лионел Меси, на Хорхе Луис Боргес и Астор Пиацола е и културно наситена и разнолика. Столицата Буенос Айрес е метрополис с европейско излъчване, чийто булевард „Нуеве де Хулио” – 110 м, на който се намират статуята на Дон Кихот, Обелискът и други местни забележителности, е най-широкият в света. Цветните фасади на квартала „Бока” карат всеки минувач да се усмихне и да се зареди с артистизъм, а „Флоралис Хеленика” – механичното цвете от стомана на площад „Пласа де лас Насионес Унидас” радва окото, имитирайки движенията на истинско растение. Зоопаркът „Лухан” край столицата предлага неповторимото изживяване на посетителите си буквално да се докоснат до дивите животни, докато с „Трен а лас нубес” возенето с железница на над 1000 м надморска височина открива аржентинските хоризонти в още по-красива светлина. Кордоба е определяна за културна столица на Америка и преплита старо и ново, Салта има фолклорното сърце и изобилие от колониална архитектура, а последният град в Южното полукълбо е Ушуая на остров Огнена земя и предлага предизвикателства от всякакво естество за любителите на спортния адреналин и природните съвършенства.
Основно естествените богатства на страната са оценени подобаващо от ЮНЕСКО: националните паркове Лос Гласиарес (с планини от ледове) , Игуасу (с 275 отделни водопада), Талампая, полуостров Валдес (естествен резерват и рай за китове), пещерата Куева да лас Манос и др. Патагония носи спомена за някогашните си изключително високи местни жители, за откритите кости на най-големия динозавър в света, а днес тя е дом на колонии от пингвини, тюлени, колибри и папагали.

Национален празник на Аржентина е Денят на революцията на 25 май. На 20 юли е Денят на приятелите, широко и надлежно честван в цялата страна. В родината на едни от най-големите футболни страсти ежегодните сблъсъци на двата най-почитани отбора на столицата са задължителна атракция за посещение – „Бока Хуниорс” срещу „Ривър Плейт”. През февруари-март е Фестивалът на тангото – танцът, произхождащ от традиционния андалузки „милонга”, разпалва лесно страстта към чувствения ритъм в продължение на цяла седмица в столицата. На местните каубои и техните майсторски умения, фолклор и изкуство може да се наслади всеки в началото на ноември в Сан Антонио де Ареко на Деня на гаучото. Финалите на Аржентина по поло са през декември в Буенос Айрес и показват грациозността и изискаността на този спорт в грандиозен спектакъл.

Нарицателният град за местното лозарство е Мендоса и неговите дегустационни турове потапят в атмосферата на аржентинската идея за божествената напитка и тайните на производството й. Отделно внимание заслужават специалните ресторанти „парияс” за местния кулинарен шедьовър – негово величество – телешкото месо. Основните и най-характерни ястия в аржентинската кухня съдържат именно негови варианти, печени на грил, с всякакви комбинации от зеленчуци и подправки. Традиция да се ядат „ньоки” – картофено ястие с брашно – на всяко 29-то число от месеца е интересна да се проследи не само в домашна обстановка, но и по ресторантските менюта. Десертите преливат от тестени и захарни наслади, а сладоледеното увлечение се нарича „хеладо” и се купува на кило.

Аржентина е федерална република с парламент. Официален език е испанският, като се говорят още италиански, английски, френски, немски, мапуче и кечуа. Преобладаващите жители са светлокожи (испанци и италианци) – 97%, като останалите проценти се поделят между метиси, индианци и други несветлокожи групи. Католиците са най-много – 92%, по 2% са протестанти и евреи, а други – 4% от общо 43 431 886 души население (15,18 млн. в столицата Буенос Айрес). Основен символ, изобразен и на герба на страната е Майското слънце с човешки лик, а цветовене на знамето – светлосиньо и бяло – се асоциират с чистото небе и снеговете на Андите. Валутата е песо. Климатът е предимно умерен, от субтропичен на север до сух на югоизток и субполярен на югозапад. Часовата зона е UTC-3, а телефонният код - +54.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!

Полезни връзки:
Екскурзии в Аржентина |