Екскурзии в Бразилия

13 дни / 11 нощувки, дата: 21.02.2020 г.
от: 5019 лв.
Бразилия

Държавата, кръстена на местното бразилско дърво, растящо по бреговата й ивица и неговия цвят, „червен като въглен”, има най-голямата икономика и славата на регионален лидер на Южна Америка. Там, където солариумите са забранени, а операциите за смяна на пола – безплатни, местните те посрещат с непринудени разговори и общуват без задръжки, се намира Бразилия – най-голямата в южното полукълбо и пета в света, страната, която всеки обиква още преди да я е посетил. Граничеща с Атлантическия океан, Аржентина, Боливия, Колумбия, Френска Гвиана, Гаяна, Парагвай, Перу, Суринам, Уругвай и Венецуела, тя е щедра на гори и национални паркове, равнинна на север с голямата Амазонска низина и планинска с възвишения на юг.

Съвременната столица – Бразилия сити – изградена навътре в континента за повече сигурност, е наследство на ЮНЕСКО и едно от най-добре планираните селища на 20 век. Погледната отгоре, тя е оприличавана на птица или самолет заради разположението на улиците и кварталите й. В Рио де Жанейро емблематичната „О Кристо Редентор” или статуята на Христос Спасител на планината Корковадо е едно от седемте чудеса на света от 2007 година, а перлата на бразилските плажове – Копакабана – се слави с огромна посещаемост, нежен златист пясък и безброй атракции. Най-големият град в страната Сао Пауло е наричан „земя на ситния дъжд” заради честите си валежи и е родното място на бразилския футбол. Там са Мемориалът на Латинска Америка, събрал цялата култура на региона, Музеят на зоологията и на изкуствата, Афро-бразилският музей, както и виещата се сграда Копан и местният Емпайър Стейт Билдинг – Алтино Арантес. За културна столица е определян град Ресифе, където карнавалите не спират целогодишно, докато в събиращия цели пет реки Порто Алегре изобилства от археологически съкровища. Куяба и неговите исторически къщи също са част от световното културно наслество, а Бело Оризонте е трети по големина град и предпочитано място за живеене с големите си зелени площи и развита икономика.
Разходката с корабче по Амазонка е същинско приключение в забавения ритъм на реката и природните гледки около нея, една от които е сливането на черните води на Рио Негро със светлите на Солимоес. На най-голямата атракция на водопадите Игуасу – Дяволското гърло – трябва да се отдаде специално внимание и от бразилска страна. Бая до Санчо се води най-добрият плаж в света, впечатляващ с флората и фауната си. Архипелагът Анавиланас изобилства от спиращи дъха гледки със своите 90 км дължина и многобройни острови под егидата на ЮНЕСКО. Подводната пещера Поко Асул в националния парк Чапада Диамантиа създава визуална илюзия за плуване във въздуха с кристално чистата си вода и игра на светлината.

На 7 септември е обявена независимостта от Португалия – това е и националният празник на Бразилия. Но най-известната и зашеметяваща туристическа забележителност само заради която си заслужава всяко пътуване до страната е Карнавалът в Рио. Обикновено през февруари, в най-топлото време на годината, неговото грандиозно шоу разпалва кръвта, погледа и краката в невероятния ритъм на местния начин на забавление – салсата. Карнавалът в Салвадор е по същото време, преди Великденските пости, и предлага още по-голяма вакханалия и емоционално освобождаване по улиците на „града на щастието”. Островният град Паринтис в Амазонка привлича през юни зрелищно със състезателния характер на Бой Бумба – съчетание от религиозна отдаденост, племенни обреди и театрални пърформанси. През октомври на Сириу джи Назаре в Белен свещените процесии вземат връх в отдаването на почит към Дева Мария в продължение на цели две седмици. Олинда, оценен от ЮНЕСКО културен топос, е домакин през декември на Иеманжа – фиеста в чест и на името на богинята-майка, покровителка на морето, женското начало и децата, чийто корени идват от африканския континент. От 24 декември до 6 януари Фестивалът на кралете в цяла Бразилия напомня за португалското наследство с групи от музиканти, които пеят в прослава на Тримата влъхви, Иисус и Светото семейство и събират пари и храна за благотворителност, благославяйки.

Симбиоза от индианско наследство, португалски привкус и африкански традиции, Бразилия се гордее с най-обширните кафеени плантации в световен мащаб и най-хубавото какао. Пиенето на кокосово мляко от директно разрязан на улицата орех конкурира сервирането на бира на минусови температури и употребата на прословутата тръстикова ракия „кашаса”. Най-известната закуска е „пао де кейжу” – вкусни топчета от брашно от маниока с пълнеж от сирене. „Фейжуада” ще задоволи почитателите на месото с комбинация от пилешко, телешко и свинско, подсладени с портокал и банан. На всеки рожден ден задължително се правят солените понички „акараже” с плънка от скариди, ядки и зеленчуци.

Федерална република Бразилия се управлява от президент. Официален е португалският, той е и най-разпространен, по-малко се говори испански, немски, английски, италиански, японски и множество индиански езици. Преобладаващите жители са светлокожи – 47,7%, мулати са 43,1%, чернокожи – 7,6%, азиатци – 1,1% и местни – 0,4%. Католиците са 67%, протестанти са около 22%, около 4% са други и атеистите са 8% от 204 259 812 население (4,155 млн. в столицата Бразилия, над 21 млн. в Сао Паоло и почти 13 млн. в Рио де Жанейро). Национален символ е съзвездието Южен кръст, а цветовете са зелено, жълто и синьо и са означавали върху знамето в миналото: първия император на Бразилия и Хабсбургската линия на съпругата му, а днес: планините, минералните води и звездното небе над Рио де Жанейро в деня на провъзгласяването на Републиката. Валутата е бразилски реал. Климатът е предимно тропичен, с някои изключения на юг – умерен. Часовата зона е UTC-3, а телефонният код - +55.

Всички права върху този текст са запазени и защитени от Закона за авторските права!